Speleološki klub Samobor na “Zelenom  sajmu”  u Perušiću

Ovogodišnji Zeleni sajam održaon je 22. lipnja 2024. na obali rijeke Like, lokacija Ćojluk. Organizatori događaja su TZ Općine Perušić, Narodna knjižnica Općine Perušić, Općina Perušić te Javna ustanova “Pećinski park Grabovača” s kojom SKS ima dugogodišnju suradnju kroz organizaciju različitih aktivnosti koja obuhvaćaju speleološka istraživanja na području Parka  i različite edukativne sadržaje na temu speleologije i zaštite prirode.

Kao i prethodnih godina, naš Klub se predstavio štandom na kojem je bila izložena speleološka oprema. Izloženo je i više plakata s ciljem da se predstavi rad SKS-a kroz protekle 24 godine postojanja. Prezentirana je aktivnost kluba na području istraživanja, organizacije ekspedicija, edukacija i zaštite podzemlja.

Posjetiteljima su bile dostupne dvije radionice. Na prvoj radionici sudionici su mogli pomoću složene prečnice transportirati teret veće težine s jednog mjesta na drugo.

U sljedećoj radionici zainteresirani su mogli obući osobnu speleološku opremu (pojas, kaciga s rasvjetom, sprave za penjanje) te uz pomoć i upute speleologa isprobati tehniku penjanja po užetu. Iako za sudjelovanje nije postojala dobna granica, najviše interesa i hrabrosti pokazali su najmlađi 🙂

I ove godine manifestacija je nudila izuzetno šarolik program. Svatko je mogao pronaći nešto za sebe, kupiti domaće proizvode lokalnih proizvođača, pogledati lutkarsku predstavu i nastup mažoretkinja, okušati se u kuhanju kotlića, sudjelovati u planinarskom pohodu, posjetiti spilju Samograd i još mnogo toga.  

Tekst: Nikolina Vuglešić Pleše
Fotografije: Alan Rakvin