Usavršavanje u speleofotografiji

Jesenski dio godine, nakon što prođu ljetna istraživanja i speleološke ekspedicije, speleološke udruge često koriste za skupove i edukaciju. Tako je tijekom vikenda 29.-30. 9. 2018. u Karlovcu i spilji Tounjčici održan Stručni seminar o speleofotografiji. Organizaciju seminara pokrenulo je Stručno povjerenstvo za speleofotografiju Hrvatskog speleološkog saveza. Uz Hrvatski speleološki savez kao organizatora, suorganizatori su bili Speleološko društvo Karlovac i Speleološki klub Ursus spelaeus. Pokrovitelji seminara bili su JU Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac te Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije. Ustupanjem svojih prostorija pomogla je HGSS stanica Karlovac. Osim Dinka u organizaciji su pošteno potegnuli Hrvoje Cvitanović, Tomislav Derda i Morana Rožman.

Program seminara započeo je već u petak popodne kada je u u kongresnoj dvorani JU Aquatika otvorena izložba fotografija “Vode podzemlja”. Na izložbi izlažu članovi udruga članica Saveza. Među njima smo Krešo i ja iz Speleološkog kluba Samobor s četiri fotografije. Tijekom trajanja Skupa speleologa zadnji vikend u studenome izložba nakratko seli u Ogulin, a zatim se vraća u Karlovac gdje ostaje do kraja siječnja 2019. Nakon toga plan je seliti je po galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Detalj s izložbe fotografija.

Subota je bila podijeljena dva dijelu. Prijepodne je bilo podijeljeno na dva bloka predavanja. Peter Gedei, poznati slovenski speleofotograf, održao je predavanje o tehnikama fotografiranja s puno vlastitih primjera. Velik naglasak bio je na korištenju umjetnog svjetla (bljeskalica), opremi općenito, zatim asistentima i modelima te klasičnim pogreškama i kako ih izbjeći. Nakon pauze s predavanjem je nastavio Dinko Stopić, speleofotograf i pročelnik Stručnog povjerenstva za speleofotografiju. Tijekom predavanja pokazao je svoje tajne korištenja, zaštite i osiguravanja opreme tijekom transporta i fotografiranja. Na zanimljiv je način opisao i probleme s kojima se susreće fotograf kada je član speleološke ekipe prilikom speleološkog istraživanja kada ponestaje onih koji su voljni pomagati u snimanju fotografija. U tim se doživljajima vjerojatno prepoznala većina prisutnih.

Peter Gedei.

Dinko Stopić.

Sudionici seminara.

Popodnevni dio seminara održan je na terenu, u spilji Tounjčici. Sudionici su podijeljeni u skupine pri čemu su ih organizatori obilato opskbili potrebnom opremom – bljeskalicama i priborom. Plan je bio da u u svakoj skupini svi njeni članovi prođu sve uloge: fotografa, asistenta rasvjete i modela. Našoj skupini prije početka rada Dinko je pokazao opremu s kojom smo radili (Yongnuo bljeskalice i okidači s radio signalom). S obzirom da smo u klubu nedavno nabavili radio okidače ovo mi je bila odlična prilika za upoznavanje sa sličnim sustavom koji se pokazao odličnim tijekom uporabe. Iako je sustav manualan, omogućuje jako dobru kontrolu bljeskalica bez da ljudi koji ih drže moraju obavljati podešavanje bljeskanja. To u speleološkim uvjetima može biti zamorno za sve članove ekipe i za opremu zbog vlage i nećistoće. S jedne strane to fotografu daje punu kontrolu i ubrzava rad, a s druge strane asistente pasivizira i pretvara ih u ‘stative’ čija je jedina uloga usmjeravanje bljeska. Iako nismo radili na užetu, poznavajući Dinkove i Peterove fotografije svi smo svjesni prednosti ovakvog načina upravljanja bljeskalicama.

Upute o podešavanju postavki i korištenju rasvjete.

Iako su u Tounjčici, zbog suše, vladali idealni uvjeti za praksu, povremeno je fotografiranje bilo usporeno i otežano. Jedan od problema bila je razlika u iskustvu među sudionicima. Dio sudionika imao je problema zbog slabog poznavanja vlastite opreme koje je došlo do izražaja kroz namještanje postavki fotoaparata i otežanog izoštravanja tijekom snimanja. Zbog većeg broja sudionika u špilji je povremeno vladala gužva no raspoloženje je bilo na visini. Problemi s opremom su uobičajena pojava na radionicama ovog tipa, no vjerujem da su svi profitirali s obzirom da su i Peter i Dinko stalno cirkulirali među skupinama, strpljivo podešavali opremu i davali odgovore na sva moguća pitanja.

Nažalost viroza koja me počela hvatati dan prije, tijekom rada u spilji se razbuktala pa sam otjeran groznicom u subotu navečer otišao kući. U nedjelju su predavači održali radionicu o obradi fotografija u Lightroom-u i Capture One-u. Uratke polaznika možete pogledati na web stranici Hrvatskog speleološkog saveza >.

Na kraju svega sam izuzetno zadovoljan onime što sam vidio, čuo, probao i naučio. Nadam se da će ovakvi seminari u Savezu postati praksa, barem jednom godišnje. Jer učenje u takvom pozitivnom okruženju i dobrom raspoloženju svima koristi.

Tekst i fotografije: Nenad Buzjak

Sifonsko jezero u Tounjčici. Asistenti rasvjete: Lovel Kukuljan, Vlado Božić, Barbara Špadina.