Informatičko-speleološka radionica ‘Inkscape’

U subotu 12. studenog 2016. Speleološki klub Samobor je bio organizator informatičko-speleološke radionice “Obrada i izrada speleološkog nacrta u Inkscape-u”. Voditelj radionice bio je dipl. ing. Neven Šuica (SK Ursus Spelaeus, Karlovac). Cilj radionice bio je informatičko stručno usavršavanje speleologa u korištenju računala i specijaliziranog softvera za vektorsko crtanje. Odaziv je bio odličan. Sudjelovalo je 14 polaznika iz Speleološkog kluba Samobor (9), Speleološkog odsjeka PDS Velebit (2), Speleološkog odsjeka HPD Željezničar (2) i Hrvatskog biospeleološkog društva (1). Radionica je trajala od 10 do 17 sati. Korisnici su radili na vlastitim prijenosnim računalima na koje su prije početka instalirali potrebni program. Dodatni radni materijal dobili su od voditelja radionice.

Početak radionice

Inkscape je program za vektorsko crtanje koji ima mogućnosti sličnih komercijalnih programa, a glavna mu je prednost što je besplatan. U kombinaciji s, također besplatnim, speleološkim programima za izradu nacrta (Compass ili Speleoliti) predstavlja vrlo moćan alat za grafičko oblikovanje u tehničkom crtanju dijelom čega se smatra i izrada speleoloških nacrta.

Sudionici radionice

Radionica je bila početne razine, namijenjena speleolozima koji se prvi puta susreću s ovakvim načinom rada. Obrađene su teme o vektorskoj i bitmap grafici, korisničkom sučelju programa i alatima za crtanje. U praktičnom, glavnom dijelu radionice polaznici su započeli s crtanjem osnovnih geometrijskih oblika. U drugom dijelu su vektorizirali skenirani radni speleološki nacrt s tlocrtom, profilom i podacima. Na taj se način mogu izrađivati novi, ali i obrađivati postojeći nacrti koji su nekada crtani samo na papiru. Tijekom tog procesa stekli su osnovne vještine crtanja te su dobili niz savjeta kako biti što precizniji i efikasniji.

Polaznici

U završnom dijelu radionice obrađene su teme spremanja i izvoza crteža u vektorskim i bitmap formatima s obzirom na namjenu (arhiviranje, tisak i dr.). Polaznici će svoje radove predati u određenom roku kako bi od organizatora, Speleološkog kluba Samobor, dobili potvrdu o završenom stručnom usavršavanju.

Tijek izrade nacrta

Evaluacija je pokazala da su polaznici zadovoljni organizacijom i programom radionice, te da su usvojili nova znanja i vještine koje će moći korisno upotrijebiti u svojim udrugama. Ovakav način rada na stručnom usavršavanju speleologa na području tehničke kulture je potrebno realizirati kao konstantnu aktivnost.

Speleološki klub Samobor i u budućnosti planira održavati slične radionice. Sljedeća predviđena je o korištenju programa za obradu digitalnih fotografija koje su nezaobilazni dokument speleoloških istraživanja i dio su speleološke dokumentacije. Za potrebe edukacije i održavanja radionica nabavljene su klupe i stolovi kupljeni iz financijskih sredstava koje je Klub dobio od Zajednice tehničke kulture Grada Samobora neposredno prije radionice. Na taj način svoje prostorije vrlo učinkovito možemo prenamijeniti u učionicu koju planiramo koristiti za radionice sa speleolozima, planinarima, a posebno s djecom i mladima iz odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Samobora.

Zahvaljujemo voditelju radionice dipl. ing. Nevenu Šuici na pomoći u organizaciji i vodstvu, polaznicima te Zajednici tehničke kulture Grada Samobora na financijskoj potpori za opremanje učionice.

N. Buzjak

Voditelj radionice dipl. ing. Neven Šuica

Polaznici radionice

Praktični rad

Predani rad

Radionica

HBSD i SOŽ

Marijan

Tanja

Truli i Šuja

Izohipse

Gotovi nacrt