Film Speleološkog kluba Samobor na Speleo Film Festivalu 2016.

Tomislav Guščić autor je filma 14. samoborska speleološka škola “Praktikum” s kojim je Speleološki klub Samobor sudjelovao na međunarodnom Speleo Film Festivalu održanom u Karlovcu 24. rujna 2016. godine. Film su snimili članovi Kluba, a sastoji se od video snimaka i fotografija snimljenih tijekom speleološke škole, četrnaeste koju je organizirao naš Klub. Na kombinirani šaljivo-ozbiljan način film je dokumentirao jednu od najvažnijih djelatnosti svake speleološke udruge – edukaciju novih članova na ne baš lakom putu do kategorije speleološkog pripravnika koja se stječe završetkom speleološke škole. Kadrovi filma snimljeni su na terenima Medvednice, Samoborskog gorja i Žumberka tijekom travnja i svibnja 2016.

Naš film bio je u konkurenciji 14 filmova iz Njemačke, Slovenije, Rusije, Kolumbije, Slovenije, UK, Moldavije, Italije i Hrvatske. U konačnom poretku je, prema mišljenju sedmeročlane stručne komisije, zauzeo 7. mjesto. Poredak tri najbolja filma je sljedeći: 3. mjesto osvojio je film “Prometheus – Orda cave” autora Andreya Gorbunova i Anne Erman iz Rusije, 2. mjesto film “Lovci na človeške ribice” autora Cirila Mlinara – Cica iz Slovenije, a 1. mjesto osvojio je film “From the blue into the dark” autora Scholl Olivera iz Njemačke. Vrijedne nagrade za najbolje filmove osigurali su sponzori Festivala: Elwork, Northland Professional, BiM sport, AB studio Barjaković, Turistička zajednica Grada Karlovca i Paviljon Katzler.

Kako je organizator u priopćenju naveo, citiram “speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Tako se u prikazanim filmovima moglo saznati o ljepotama speleoloških objekata te velikom turističkom potencijalu koje krije podzemni svijet, raznolikom životu u podzemlju koji je prepoznatljiv i kao jedan od nositelja bioraznolikosti Republike Hrvatske, rezultatima speleoloških istraživanja te ekspedicijama u razne egzotične krajeve svijeta, vrijednim znanstvenim spoznajama i znanstvenim istraživanjima koja se provode u podzemlju te još cijeli niz raznolikih tema vezanih uz podzemni svijet.”.

Čestitamo svim nagrađenim autorima, svim sudionicima i organizatorima na ovoj vrijednoj manifestaciji.

Film možete pogledati na Youtube kanalu Speleološkog kluba Samobor >>>

N. Buzjak

Konačni poredak filmova u konkurenciji na Speleo Film Festivalu, Karlovac, 2016.

Konačni poredak filmova u konkurenciji na Speleo Film Festivalu, Karlovac, 2016.

 

Autor filma Tomislav Guščić-Truli u akciji s kamerom na vježbalištu Terihaji

Autor filma Tomislav Guščić-Truli u akciji s kamerom na vježbalištu Terihaji

Updated: 5. listopada 2016. — 11:35 am