O speleologiji i zaštiti krša za školarce iz Pokupskog

Član Speleološkog kluba Samobor Krešimir Motočić (instruktor speleologije) na poziv Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje održao je 26. 11. 2019. predavanja o temama iz speleologije, krškog reljefa i zaštite prirode za učenike OŠ Pokupsko. Predavanje je organizirano u Centru za posjetitelje u Loviću Prekriškom na Žumberku.

Jedan od glavnih ciljeva predavanja bio je upoznati djecu sa speleologijom i aktivnostima speleološke udruge kao što je naša. Djeca su saznala tko su speleolozi, čime se bave, koja im je oprema potrebna za istraživanja i koja je svrha speleoloških istraživanja. Saznali su gdje ima spilja i jama, o arheološkim nalazima i o životinjskom svijetu u podzemlju. Najviše smo pričali o ekologiji i ilegalnim odlagalištima otpada u prirodi i speleološkim objektima. Pokazali smo posljedice odlaganje otpada u prirodi i što svi mi možemo učiniti i za prirodu i nas same. Primjerom ekološke akcije čišćenja ponora Vrulje na području Parka u suradnji s PP Žumberak-Samoborsko gorje završili smo naše druženje. Na predavanjima je sudjelovalo pedesetero djece uzrasta od 7 do 13 godina. Predavanja su bila podijeljena na dvije grupe, mlađu i stariju.

Osim predavanja djeca su bila na poučnoj stazi “Gdje voće zri“, a  vodio ih je Igor Miličević, voditelj edukacije u Parku prirode. Teme su bile specifični “mozaični” krajolik i bioraznolikost na Žumberku i u Samoborskom gorju – kombinaciji šuma, prostranih travnjaka i seoskog, kultiviranog krajolika, potom travnjački i kolekcijski voćnjaci, zanimljive biljke i životinje, poput leptira gorskog plavca i jadranske kozonoške, vrste orhideje, te njihovoj ulozi u prirodnom životnom procesu.

Izlet za djecu OŠ Pokupsko organiziralo je Klub žena Pokupsko kao nagradno putovanje za sudjelovanje u projektu “Kad se male ruke slože i otpad nestati može”.

Za poziv na sudjelovanje zahvaljujemo Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a na podršci njegovim djelatnicima Igoru Miličeviću i Daliji Matijević.

Tekst: Krešimir Motočić
Fotografije: Krešimir Motočić, Dalia Matijević

Veselo društvo iz OŠ Pokupsko.
Kolegica Dalia tumači što će se danas raditi.
Početak predavanja o speleologiji. Komentari iz publike u ovakvim su okolnostima uvijek dobrodošli 🙂
Članice Kluba žena Pokupsko koje su organizirale izlet.
Dio prezentacije bio je i naš Fernando, lutka iz dućana koja je otišla u penziju, a sada nam pomaže u edukaciji djece i ponekad drži tešku speleološku opremu.
Učenici su imali prilike razgledati speleološku opremu i fotografije na našoj mobilnoj izložbi. Neke od sprava za istraživanja su pravi muzejski primjerci.
Tko sve živi u spiljama?