Prvi koraci u obradi fotografija za speleologe

Nakon uspješne radionice o korištenju Inkscape-a Speleološki klub Samobor je organizirao radionicu o korištenju programa Lightroom u obradi speleoloških fotografija. Iako su mogućnosti suvremenih digitalnih fotoaparata sve veće često je nakon povratka s terena potrebno ili poželjno učiniti određene preinake i poboljšanja prije nego se fotografije trajno arhiviraju, koriste za društvene mreže, web ili objavu u časopisu. S obzirom da SKS ulaže u fotografsku opremu i da ovo područje rada speleologa i tehničke kulture smatramo važnim to su bili razlozi zbog koje je organiziranje ovakve radionice bilo potrebno.

Radionica je održana 17. prosinca 2016. u prostorijama Kluba. Predavač je bio Roman Avdagić, fotograf i predsjednik Fotokluba Klik iz Svete Nedjelje koji se rado odazvao našem pozivu da nam prenese svoje znanje skupljeno kroz višegodišnje bavljenje fotografijom kao hobijem i svojim pozivom. Sudjelovalo je 9 speleologa i to 8 članova SKS-a (B. Doljanin, T. Guščić, D. Šimić, I. Šaško, Lj. Nekić, S. Buzjak, K. Motočić, N. Buzjak) , te R. Pavlović iz SO HPD Željezničar (Zagreb). S obzirom da se radi o komercijalnom programu sudionici su prije dolaska na svoja računala instalirali probnu, vremenski ograničenu inačicu.

SKS

Radionica se sastojala od nekoliko tematskih cjelina u kojima je Roman polaznike podsjetio na osnove digitalne fotografije te bitnije razlike među različitim programima za obradu fotografija s naglaskom na Lightroom. Zatim su obrađene teme o uvozu fotografija, izradi kataloga i organizaciji na disku. S obzirom da je većini polaznika ovo bio prvi susret s Lightroom-om bilo je dosta pitanja iz klupa 🙂

SKS

Uslijedile su teme o radnom tijeku obrade fotografija na različitim primjerima s površine i iz speleoloških objekata: podeksponiranim i preeksponiranim fotografijama, problemima i mogućim rješenjima za obradu fotografija snimljenih korištenjem različitih izvora svjetlosti. Demonstrirano je korištenje različitih alata za poravnavanje, rezanje te podešavanja slike. Radionica se odvijala i kroz predavanja i kroz diskusije, a pojedine dijelove rada kreirali su polaznici sa svojim pitanjima.

Nakon obrade uslijedile su teme o izvozu fotografija, povezivanja s drugim programima, ispisu iz Lightroom-a i izradi foto knjiga.

SKS

S obzirom da je fotografija vrlo važan dio dokumentacije speleološkog istraživanja te zanimljivo izražajno sredstvo ovo je bila odlična prilika da se zainteresirani upoznaju s mogućnostima kvalitetnog programa za obradu poput Lightroom-a. Stoga će SKS i u budućnosti organizirati slične radionice što je u skladu s našim interesima i potrebama na educiranju članova i zanteresiranih speleologa općenito te djelatnostima tehničke kulture. Također se nadamo da je ovo početak plodne suradnje s Fotklubom Klik.

Tekst i fotografije: Nenad Buzjak

SKS

SKS

SKS

SKS

SKS

Updated: 17. prosinca 2016. — 8:14 pm