Kreće 16. samoborska speleološka škola

Program Samoborske speleološke škole u skladu je sa programom Hrvatskog speleološkog saveza.

Termin škole: 13.3.2019. – 17.4.2019.

Informacije: Krešimir Motočić (instruktor speleologije), mob. 091-519-7256

Prijava putem obrasca: >klikni ovdje<

Za pristupanje speleološkoj školi obavezno je:
– biti stariji od 18 godina,
– potpisati izjavu o preuzimanju odgovornosti i rizika.

Polaznici škole savladat će praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama, korištenje užeta i čvorova te tehnike spuštanja i penjanja po užetu potrebne za istraživanje jama. Naučit će osnove speleologije, o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji i bivakiranju u prirodi i kako izbjeći opasnosti u planinama te osnove prve pomoći i spašavanja. Tu su i povijest speleologije, dokumentiranje speleoloških objekata, arheološki i paleontološki nalazi, živi svijet u podzemlju, osnove geomorfologije krša i krških fenomena, speleomorfologije, klime podzemlja, zaštite prirode i speleoloških objekata.

Predavanja će se održavati srijedom od 19,00 sati u prostorijama Speleološkog kluba Samobor, Perkovčeva 59, 10430 Samobor (bivši Komunalac; karta: https://speleo-klub-samobor.hr/kontakt/), dok će se tijekom vikenda ići na jednodnevne i dvodnevne terene na različite lokacije Samoborskog i Žumberačkog gorja, na kojima će se uvježbavati speleološke tehnike i posjetiti nekoliko speleoloških objekata.

Speleološki klub Samobor osigurava kompletnu speleološku opremu za svakog polaznika škole.
Polaznici škole sami trebaju osigurati odjeću i obuću za boravak u prirodi, gumene čizme, jednodjelni radni kombinezon i rukavice.

Nakon uspješno završene speleološke škole polaznici stječu kategoriju speleološki pripravnik prema Pravilniku o speleološkim kategorijama Hrvatskog speleološkog saveza. Po završenoj školi osposobljeni ste za speleološka istraživanja te se odmah možete uključiti u istraživanja, ekspedicije i projekte Kluba o kojima možete čitati na našim stranicama. Na taj način možete zakoračiti u jedan novi svijet u koji najčešće još nije kročila ljudska noga jer često istražujemo novootkrivene spilje i jame.

U našoj speleološkoj udruzi svatko može naći nešto za sebe – može se posvetiti temeljnim speleološkim istraživanjima, baviti se speleološkim tehnikama, znanstvenim i stručnim radom, korištenjem računala u speleologiji, uključiti se u rad katastra speleoloških objekata RH, baviti se fotografiranjem i video snimanjem.

Upišite se na školu i pridružite nam se u otkrivanju i istraživanju prirodnih ljepota i vrijednosti Hrvatske!

Updated: 3. veljače 2019. — 6:46 pm