Istraživanje na Žumberku 6. 6. 2021.

U dogovoru s čuvarom prirode Slavkom Strunom iz JU PP Žumberak-Samoborsko gorje, koji nam je u proteklim mjesecima slao obavijesti o lokacijama novih speleoloških objekata koje je pronalazio po žumberačkim šumama, organizirali smo speleološko istraživanje u nedjelju 6. 6. 2021. Slavko nas je dočekao kod Radine Vasi i pokazao nam nekoliko jamskih ulaza. Slavko je, zajedno s još nekoliko djelatnika Parka, prije više godina završio našu speleološku školu te u sklopu svog posla pronalazi nove jamske i spiljske ulaze.
Prvo smo obišli jamu Šajatovku, no premali ulaz nije dao proći dalje. U kanalu se osjeća lagano strujanje zraka pa ćemo se ovoj jami još vratiti. Uslijedio je pregled situacije na ulazu Jame u Mrzlim dragama koja nam je već poznata pa se nismo spuštali.

Slavko i Suzi na ulazu jame Šajatovke.
Darko na ulazu Šajatovke.

Nakon Mrzlih draga Slavko nas je poveo do ulaza novootkrivene Jame kod Latkovića. U jamu se, iz drugog pokušaja (nakon Tomislava Brkića koji u nju jednostavno nije stao), spustio Darko Jelečki kojem je ovo bio prvi istraživački teren nakon nedavno završene 17. samoborske speleološke škole. Zbog uskog kanala nije uspio proći dalje, ali je snimio situaciju pa znamo kako se sljedeći puta pripremiti za napredovanje.

Brkićev pokušaj spuštanja kroz uski kanal Jame kod Latkovića. Vrlo brzo je zapeo. Pokušaj je ličio kao da Brko, koji je veličina XXL na sebe pokušava navući jamu (kao odjevni predmet) veličine S. Dakle – ne…
Nespeleolozima će ovu sliku vjerojatno biti teško shvatiti. Pregled suženja na kojem je Brkić stao bilo je lakše napraviti glavom naprijed jer je toliko usko da se na užetu ne vidi što je pod nogama.
Nakon što je Brkić naglavačke pogledao situaciju, Darko se spušta kroz suženje. Jama ide dalje, ali je jako usko. No vrijedit će pokušati ponovno.

Slavko nam je za kraj ostavio jamu koja se nalazi u speleološki izuzetno perspektivnom terenu – kod sela Malinci, u blizini Spilje pod pećinom i u porječju potoka Jamnika koji svoj površinski tok završava u Pečenjevki preko hrvatsko-slovenske granice u blizini. Spust u jamu bio je izazovan jer se i ovdje ulaz otvorio urušavanjem stijena i tla iznad jamskog kanala. Kako je tijekom Brkićevog spusta počela kiša koja se pretvorila u snažno nevrijeme s pljuskom istraživanje je prekinuto jer nismo bili sigurni da se bujica s ceste neće slijevati prema jami i zato jer ne poznajemo situaciju u samoj jami. Izlazak iz jame bio je “zanimljiv” jer se tlo u vertikali vrlo brzo pretvorilo u blato koje je obavilo uže i otežalo korištenje sprava za penjanje. Zbog toga ćemo istraživanje nastaviti prvom sljedećom prilikom.

Brkić na ulazu jame kod Malinaca kojoj još nismo dali ime.
Istraživanje jame morali smo prekinuti zbog nevremena i obilnih pljuskova koji su cestu pretvorili u potok.

Teren smo, mokri do kože, završili na sušenju kod našeg prijatelja i čuvara prirode Nikice Radića u Sošicama. Zahvaljujemo Slavku, Nikici i JU PP Žumberak-Samoborsko gorje na podršci i informacijama. Na terenu su sudjelovali: Slavko Struna, Suzana Buzjak, Tomislav Brkić, Darko Jelečki i Nenad Buzjak.

Tekst i fotografije: Nenad Buzjak

Updated: 20. lipnja 2021. — 5:36 pm