Hitno čišćenje Medjama

Nakon što je SKS redovnim monitoringom lokaliteta Medjame kod Dubrave Samoborske u Samoborskom gorju ustanovio onečišćenje, incident je prijavljen JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. Zahvaljujući brzoj reakciji ravnateljice JU Martine Glasnović na teren je izašao nadležni inspektor, no zbog toga što se radi o speleološkom objektu nije moglo biti obavljeno čišćenje. Kako bi se situacija sanirala što prije (budući da se radi o opasnom onečišćenju životinjskim ostacima, srećom zatvorenim u najlonskim vrećama) dogovorena je brza akcija u kojoj će sudjelovati speleolozi inicijative “Čisto podzemlje” i Speleološkog kluba “Samobor”. Akcija je planirana za kraj listopada, ovisno o vremenskim prilikama i stanju na terenu.
Medjame su nekada bile ilegalno odlagalište otpada. Tijekom 2005. godine HPD Zagreb-Matica i SKS pokrenuli su ekokampanju koja je rezultirala čišćenjem 2006. godine koje su financirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Samobor. Članovi SKS-a redovite obilaze Medjame nakon obavljenog čišćenja i paze na stanje, a ovo je prvi veći incident od tada.
Osim ovog problema skrenuli smo pažnju na opasnost urušavanja dijela ceste u jednu od jama te predložili mjere sanacije kako ne bi došlo do ugrožavanja prolaznika i vozila.

Izvješće o akciji čišćenja i otkrićima pri tome pročitajte ovdje>>>

Urušavanje terena na rubu jedne od jama na lokalitetu Medjame. Foto K. Motočić, SKS ©

Updated: 15. rujna 2016. — 6:53 pm