Dan otvorenih vrata Speleološkog kluba Samobor 2017.

26. svibnja 2017. godine Speleološki klub Samobor tradicionalno se uključio u manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Organizirano je predavanje prilagođeno nastavnom programu osnovnih škola (5.-8. razred) i posjet prostorijama Kluba. U goste su pozvani samoborski školarci. Već ranije ostvarena suradnja sa samoborskom Osnovnom školom Bogumila Tonija, osobito sa područja biologije, kemije i geografije je nastavljena. Profesorice Mirjana Cvetković-Kižlin, Diana Vlahović i Marija Kelava zajedno sa učenicima 7. razreda dodatne nastave iz biologije i kemije i ove su godine posjetili prostorije Kluba.

U sklopu predavanja o speleologiji i speleološkim objektima učenici su mogli dobiti odgovore na pitanja vezana uz široku paletu istraživanja uže i šire vezanih za speleologiju. Obrađeni su ključni pojmovi o krškom reljefu, njegovim značajkama i zaštiti, obilježjima reljefa samoborske okolice, te koje tehničke vještine koriste speleolozi da bi istraživali tajnoviti svijet spilja i jama – od izrade speleoloških nacrta do fotografiranja i korištenja fotografije i video kamera. Učenici su mogli vidjeti dijelove speleološke opreme i upoznati se s njenim osnovnim tehničkim karakteristika i metodama korištenja.

Istraživanja kojima je cilj otkrivanje novog, dokumentiranje, proučavanje neživog i živog svijeta, proučavanje života drevnih ljudi, a čiji su tragovi očuvani upravo i u spiljama i jamama otvaraju mogućnosti ispreplitanja različitih pristupa samoj speleologiji što ju čini još zanimljivijom.

Tekst: Gordana Guščić

Fotografije: Krešimir Motočić