Radno obilježili kraj 2021. godine na Cresu i Lošinju

Dok je kopneni dio SKS-a utonuo u zimski san, naši članovi s otoka Lošinja radno su obilježili završetak 2021. godine. U dvije akcije 28. i 30. 12. 2021. Vedran Vukotić, Denis Saganić i Milan Gnjatović posjetili su, radi fotografiranja i praćenja stanja, Spilju na Mataldi na otoku Cresu i Medvjeđu spilju na otoku Lošinju.

Spilju na Mataldi istražili su 2020. godine djelatnici Hrvatskog geološkog instituta. To je jednostavna spilja duljine 54 m i dubine 10 m. Iako nije prostrana, bogata je različitim vrstama siga.

Medvjeđa spilja je u svojoj bogatoj speleološkoj povijesti imala brojne istraživače. Speleolozima je dostupna samo ulazna dvorana. Veći dio kanala ove jedinstvene spilje potopljen je morem i dostupna speleoroniocima koji su je istraživali u nekoliko ekspedicija.

Tijekom ovih posjeta speleolozi su obavljali opažanja potencijalnih ugroza kojih, srećom, nema. Osim fotografiranja obavljena su i mjerenja mikroklimatskih parametara: temperature, relativne vlažnosti i tlaka zraka te koncentracije ugljikovog dioksida.

Tekst i fotografije: Denis Saganić i Vedran Vukotić