Skup speleologa Hrvatske 2022. u Samoboru

Tekst: Krešimir Motočić i Nenad Buzjak

Fotografije: Krešimir Motočić, Tomislav Brkić, Luka Šikić i Mladen Jekić

Nakon višemjesečnih priprema Skup speleologa Hrvatske 2022. održan je u Samoboru od 3. do 6. studenog 2022. godine. Organizatori su bili Speleološki klub Samobor i Udruga Breganja. Organizacijski odbor činili su: Krešimir Motočić, Alen Kirin, Dalibor Paar, Nikolina Kuharić, Ljiljana Nekić,  Hrvoje Cvitanović i Saša Minihofer. Suorganizator su bili POU Samobor i Centar za mlade Bunker. Glavni pokrovitelj Skupa bio je Grad Samobor, a ostali pokrovitelji Hrvatski speleološki savez, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarski speleološki savez i Zagrebački speleološki savez. Skup su pratili i donatori: Jama Beredine, Bim sport, Speleološka udruga Freatik i Branko Šavor.

Skup je svečano otvoren 3. studenog 2022. u samoborskoj Galeriji Prica. Šezdesetak uzvanika i gostiju su prigodnim riječima pozdravili zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije​ Martina Glasnović i predsjednik Speleološkog kluba Samobor prof. dr. sc. Nenad Buzjak. U svom obraćanju Buzjak je prisutne upoznao sa značenjem speleologije i speleoloških udruga za Grad Samobor, te općenitu ulogu speleologa u suvremenom društvu – od speleoloških istraživanja i zaštite prirode, do sudjelovanja speleologa u radu Hrvatske gorske službe spašavanja, pomoći stradalima od potresa pa do akcija čišćenja otpada iz speleoloških objekata u sklopu inicijative “Čisto podzemlje”.

U sklopu otvorenja prikazane su dvije izložbe i jedan dugometražni film. Otvorena je izložba “Svemir pod nogama” speleofotografa Dinka Stopića. Dinko Stopić je sam predstavio svoju izložbu koja je ostala otvorena za javnost do 3. prosinca 2022. godine. Dio otvorenja je bio i umjetnički program u izvedbi Jane Pogrmilović (vokal), Juliane Levak (violina), Kreše Levaka (gitara) i Darka Jelečkog (bas).

Održana je projekcija talijanskog filma “Il Buco” (Rupa) iz 2021. godine, snimljenog u režiji Michelangela Frammartina. Radnja filma se odvija u ljeto 1961. kada grupa speleologa istražuje gotovo 700 metara duboku jamu u masivu Pollino na jugu Italije. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na 78. Venecijanskom filmskom festivalu. Film je predstavila producentica i redateljica Tiha Klara Gudac. Za dokumentarne filmove koje je režirala  (“Goli” i “Žica”), Tiha je dobila niz nagrada i priznanja na međunarodnim filmskim festivalima, između ostalog i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, nagradu Amnesty International Slovenije, prestižna nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara – FIPRESCI, niz nagrada za ljudska prava, više nagrada publike  i žirija. O filmu je istakla slijedeće: Inspiraciju za film Frammartino je pronašao u istinitoj speleološkoj priči s početka šezdesetih, kad je, u vrijeme ekonomskog “booma”, skupina mladih talijanskih speleologa istraživala špilju u zabačenoj kalabreškoj dolini koja se pokazala trećom najdubljom na svijetu, dubine blizu 700 metara. Priču o speleolozima i njihovoj ekspediciji Frammartino paralelizira s životom lokalnih ljudi, s naglaskom na jednog vremešnog pastira (Nicola Lanza), što mu je povod za sudar dvaju različitih svjetova, novog i starog, urbanog i ruralnog, užurbanog i sporog, tame i svjetla. Dolazak speleologa, kao utjelovitelja moderne tehnologije i globalizacije, remeti spokojnu svakodnevicu pastira, koliko god da oni svoj istraživački posao obavljaju takoreći bez riječi, samo uz povike kojima je sklon i on, samo drukčije intonacije. Povici su vrsta “komunikacije” u filmu “Il Buco” i riječi pronalazimo samo u reklamama na televiziji, primjerice za najveću zgradu u Europi (Pirellijev toranj u Milanu) koja se gradi na drugom kraju Italije – sjeveru – istovremeno sa silaskom speleologa ispod zemlje (od nebodera do špilje, još jedan sudar suprotnosti). Prednjače prirodni zvukovi, speleološke opreme, zvona krava… “Rupa” je film o vremenu i njegovu neumitnom prolasku, početku i kraju nečega, uključujući spokojan način života i život sam.

Tijekom svečanosti otvaranja Skupa ispred Kina je bila postavljena izložba “Samoborska speleologija” u sklopu koje je na nekoliko rollup-ova tekstom, fotografijama i nacrtima predstavljen rad SO PD Japetić, Speleološkog kluba Samobor i Udruge Breganja. Izložbu su pripremili Krešmir Motočić, Dalibor Paar, Nikolina Vuglešić Pleše i Nenad Buzjak. I na taj način, otvorenje Skupa speleologa Hrvatske dodaje na važnosti speleologije za Grada Samobor, otvorenju prema građanima da kroz fotografiju i film  pobliže upoznaju svijet koji je ispod nas.

U petak 4. studenog u Osnovnoj školi Bregana održano je znanstveno-popularizacijsko i edukativno događanje za učenike osnovnih škola i njihove učitelje “Istraživači 21. stoljeća”. Sve okupljene na samom su početku pozdravili ravnatelj škole Igor Matijašić, zatim idejni začetnik cjelokupnog događanja, docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Dalibor Paar te gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot koja je otvorila radionice. Na 16 radionica iz STEM područja učenici i njihovi učitelji imali su mogućnost upoznati se sa zanimljivim temama kao što su mimikrija u životinjskom svijetu, proučavanje različitih vrsta stijena i minerala, slikanje prirodnim pigmentima, prapovijesno posuđe, raspoznavanje ptica po pjevu, svemir i astronomski instrumenti… Cilj ovog događanja bio je pružiti učenicima osnovnih škola širi uvid u različite teme i metode istraživanja u prirodoslovlju s posebnim naglaskom na prirodne vrijednosti Hrvatske, a navedenom događanju u Bregani odazvali su se mnogobrojni stručnjaci različitih ustanova i udruga: Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac, Hrvatski prirodoslovni muzej, Javna ustanova Pećinski park Grabovača, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Javna ustanova Park prirode Medvednica, Zoološki vrt Grada Zagreba, Astronomska grupa OŠ Bogumila Tonija Samobor, Dvokut-ECRO d.o.o., Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Speleološki odsjek HPD Željezničar, Udruga Breganja, Hrvatsko biospeleološko društvo, Speleološki klub Samobor i Speleološko društvo Velebit.

U petak je u večernjim satima počelo okupljanje sudionika u Centru za mlade Bunker gdje se održavao centralni dio Skupa – predavanja, izložba “Samoborska speleologija”, izložba fotografija s natječaja za najbolju speleo-fotografiju, štandovi udruga i projekcije SpeleoFilmFestivala. Za zabavni dio programa Skupa bio je zadužen DJ Šuja.

Radni dio skupa započeo je u subotu 5. studenog. U uvodnom dijelu nazočne je pozdravio predsjednik SK Samobor Nenad Buzjak, predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza Neven Šuica i pročelnik Komisije za speleologiju HPS-a Damir Janton. Na skupu je bio predstavljen rad speleoloških udruga i odsjeka, ekspedicije i projekti provedeni tijekom 2022 godine. U sklopu Skupa speleologa tiskan je Zbornik sažetaka. Održana su sljedeća predavanja:

Teo Barišić, Aida Barišić: Speleološka istraživanja u Jamskom sustavu Crnopac i jami Duša, rujan 2021. – studeni 2022.

Jelena Beželj, Katica Ćerić, Anita Trojanović: 1234 Sniježnica

Velimir Ivačić, Igor Knež: Speleološka ekspedicija Srednji Velebit 2022

Maja Marinić, Gorana Perić: Međunarodna speleološka ekspedicija ˝NEDAM 2022˝

Gorana Perić: Speleološka ekspedicija Sjeverni Velebit 2022

Domagoj Madunić, Roman Ozimec, Stipan Dilber, Josip Marković, Damir Basara, Sašo Finžgar, Lada Lukić Bilela: 13. međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka Ekspedicija Ponor Kovači-Izvor Ričine 2022.

Jure Tičar: Skalarjevo brezno 2022: Na tragu najdublje jame u Europi

Dinko Stopić, Goran Mandić: 7 godina Jame na Javoru

Tila Medenica, Ivan Vidović: Speleološka istraživanja izvorišnog područja Cetine u 2022. godini

Roman Leopold, Paula Šimunčić: Ozren Lukić Luka i 20 godina SKOL-a

Neven Šuica, Nataša Cvitanović, Hrvoje Cvitanović: 20 godina Speleološkog kluba Ursus spelaeus iz Karlovca

Nenad Buzjak, Duje Kalajžić: Metode, rezultati i usporedba laserskih i fotogrametrijskih snimanja speleoloških objekata

Dino Grozić, Ivan Glavaš, Antonio Ciceran: LiDAR analize okolice Jame kod Rašpora: upotpunjavanje speleološke priče

Petra Kovač Konrad, Jonathan Gabris, Tomislav Flajpan, Marko Studen: Speleoronilačka istraživanja Miljacke IV, NP Krka

Petra Kovač Konrad, Jonathan Gabris, Tomislav Flajpan, Marko Studen, Dušan Jelić: Biospeleološka i speleoronilačka istraživanja izvora Omble

Lovel Kukuljan: Izazovi istraživanja velikih speleoloških objekata – primjer Muda labudova

Tvrtko Dražina, Natalija Sudar, Branko Jalžić: Podzemna fauna i tipski lokaliteti – treći dio

Krešimir Raguž, Neven Šuica, Nataša Cvitanović, Hrvoje Cvitanović: Arheološka istraživanja brončanodobnog nalazišta Bobinac-Kozerine špilje iznad Sinca u Lici

Dalibor Paar: Istraživači 21. stoljeća – popularizacija speleologije na Zemlji i u svemiru

Tihomir Kovačević, Marsela Alić: Velesov Hram

Popis postera na Skupu speleologa Hrvatske 2022. godine:

Teo Barišić, Aida Barišić: Speleološka istraživanja u jami Duša, rujan 2021. – studeni 2022.

Teo Barišić, Aida Barišić: Speleološka istraživanja u Jamskom sustavu Crnopac rujan 2021. – studeni 2022.

Teo Barišić: Speleološka istraživanja u općini Rogoznica

Stipan Dilber, Domagoj Madunić, Mate Radoš, Andrias Bartulić, Roman Ozimec, Josip Marković, Damir Basara, Sašo Finžgar, Sašo, Lada Lukić Bilela: Dahna

Marina Grandić: Od otkrića do sifona u jami Nedam (-1335 m)

Branko Jalžić, Natalija Sudar, Ante Gracin, Zoran Demaria: Rudnici – špilje otoka Visa

Ivor Janković, James C.M. Ahern, Rory Becker, Darko Komšo, Lia Vidas, Siniša Radović: Arheološka istraživanja nalazišta Abri Kontija 002 (Istra, Hrvatska) u godini 2022.

Damir Janton, Nikola Pletikosić: Sustavna speleološka istraživanja Srednjeg Velebita (2015. – 2022.)

Tomislav Kurečić, Valentina Hajek-Tadesse, Lara Wacha, Marija Horvat, Nina Trinajstić, Ivan Mišur, Ivan, Paško Visković, Filip Šarc, Branko Jalžić, Filip Belak, Nicola Rossi, Darko Rubić, Matej Radanović, Zoran Zrna: Klastični sedimenti i sub-recentna mikrofauna s dna jame Njemice (Biokovo, Hrvatska)

Darko Maršanić, Lovel Kukuljan: 100. godišnjica istraživanja Jame kod Rašpora

Lea Ružanović, Valentino Mihalić, Ana-Marija Bogner, Vida Zrnčić: Istraživanje šišmiša u speleološkim objektima PP Žumberak – Samoborsko gorje

Natalija Sudar, Branko Jalžić, Damir Basara, Paško Visković: Speleološka, speleoronilačka i biospeleološka istraživanja kaverni u tunelu Krotuša i izvora Klokun

Branko Šumonja, Marija Čargonja, Darko Mekterović, Diana Mance, Gordana Žauhar, Nina Trinajstić, Lovel Kukuljan, Vlatko Brčić: Monitoring koncentracije radona u Šparožnoj pećini

Na Skupu je tradicionalno održan i natječaj za izbor najbolje speleološke fotografije i SpeleoFilmFestival. Na natječaj su se prijavili: Damir Basara, Petra Kovač-Konrad, Damir Janton, Tin Rožman, Dario Maršinić, Dora Kermek i Nenad Buzjak. Izloženo je 10 fotografija po izboru stručnog žirija te su sudionici mogli glasati za njihov izbor. Tin Rožman osvojio je nagradu za prvo mjesto po odluci stručnog povjerenstva i nagradu publike. Na SpeleoFilmFestivalu prikazivana je retrospektiva hrvatskih speleoloških filmova.

Nakon predavanja održano je natjecanje na speleopoligonu. Navečer je održan koncert VIS Breskvice.

U nedjelja 6. studenog su u jutarnjim satima bili su sastanci speleoloških organizacija. Organiziran je i izlet u rudnik Sv. Barbare u Rudama.

U subotu i nedjelju je za sve sudionike bio je organiziran ručak. Na Skupu bilo je prijavljeno 240 osoba iz 38 speleoloških društava iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Popis društava i broj sudionika po društvima koji su sudjelovali prema popisu zaprimljenih kotizacija:

Organizatori: Udruga Breganja  4, Speleološki klub Samobor 20

Iz Hrvatske: Speleološki odsjek HPD “Željezničar” 29, Speleološki odsjek PDS “Velebit” 27, Speleološki klub Ozren Lukić 18, Speleološka udruga “Estavela” 18, Speleološki odsjek “Liburnija” PD “Paklenica” 13, Hrvatsko biospeleološko društvo 11, Speleološki odsjek HPD “Sveti Mihovil” 7,  Osmica Karlovac 7, Speleološka udruga “Kraševski zviri” 6, Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena “Zagreb” 5, Speleološki odsjek PD Profunda-Brač 5, Speleološko društvo Underground 3, Speleološko društvo “Karlovac” 3, Speleološki odsjek HPD “Sniježnica” 3, Speleološki klub “Ursus spelaeus” 3, Speleološko društvo Meander  3, Speleoklub “HAD” 2, Speleološko društvo “Proteus” 2, Speleološko društvo “Istra” 2, Speleološka udruga Međimurje 2, Speleološko društvo “Ćićarija”1, Društvo za istraživanje krša – Freatik 1, Speleološko društvo “Špiljar” 1, Speleološko društvo “Veles”  1, Speleološki odsjek HPD Ante Bedalov 1, Sportsko ribolovno društvo Luben 1.

Iz Bosne i Hercegovine: Speleološko društvo Mijatovi dvori 7, Speleološko društvo Herceg 3, Biospeleološko društvo BiH 1.

Iz Srbije: Akademski speleološko-alpinistički klub – ASAK 3

Iz Slovenije: Društvo za raziskovanje jam Ljubljana 2, Jamarska sekcija pri Planinskem društvu Tolmin 1, Jamarski klub Novo Mesto 1, Jamarsko društvo  Carinium Kranj 1.

Zahvaljujemo svim autorima predavanja i postera te natjecateljima na foto natječaju i speleopoligonu na trudu te svim sudionicima na dolasku.