Vježba samospašavanja za speleologe

U nedjelju 11. ožujka je u SPC Breganja u Bregani kraj Samobora održana vježba samospašavanja u vertikalnim speleološkim objektima za speleologe. Pod samospašavanjem se podrazumijevaju tehnike i pomoć koju unesrećenom speleologu pružaju članovi njegove ekipe do dolaska speleospasilačke ekipe. Radi se o kompleksnim tehnikama koje je potrebno kontinuirano uvježbavati. Cilj je unesrećenog speleologa dopremiti na sigurno mjesto u speleološkom objektu.

Vježbu je organizirala HGSS – stanica Samobor. Sudjelovalo je 20 speleologa i članova HGSS – stanice Samobor, udruge Breganja, Hrvatskog biospeleološkog društva i Speleološkog kluba Samobor. Na početku vježbe je održana demonstracija tehnike prilaska unesrećenom speleologu koji visi u blokeru i krolu s pristupom odozdo. Nakon demonstracije speleolozi su uz pomoć i savjete spašavatelja uvježbavali tehniku.

Zahvaljujemo članovima HGSS – stanice Samobor na organizaciji, pozivu i trudu da uvježbavamo ove važne vještine te svim speleolozima na suradnji i lijepom druženju.

Tekst i fotografije Nenad Buzjak

Updated: 13. ožujka 2018. — 6:07 pm