Stručna radionica o izradi speleoloških nacrta pomoću CAD alata

Speleološki klub Samobor je u subotu 8. 12. 2018. organizirao informatičku radionicu o izradi speleološkog nacrta u CAD alatima.  Radionicu je organizirao i vodio Domagoj Tomašković (SK Samobor). Na radionici su sudjelovali Ivana Mišerić (HBSD, Zagreb), Lena Penezić (SU Pula), Ljiljana Nekić (SK Samobor), Neven Šuica (SK Ursus spelaeus, Karlovac) i Nenad Buzjak (SK Samobor). S nama su se družili, slušali i fotografirali Nataša i Hrvoje Cvitanović i Krešmir Motočić.

AutoCAD i njegov ‘klon’ Draftsight su najrašireniji programi za tehničko crtanje u dvije i tri dimenzije. Najčešća primjena je u građevini, strojarstvu, geodeziji i GIS-u. Osnovna prednost Drafstighta je ta što je besplatan. Zbog crtanja po koordinatama, lakog ispravljanja grešaka, mogućnosti mjerenja te prikupljanja informacija o položaju i veličini objekta, te ispisa u bilo kojem mjerilu Draftsight je vrlo primjeren za izradu speleoloških nacrta.

Radionica je bila podjeljena u dva djela:

  1. Svladavanje osnova Draftsight-a,
  2. Primjena programa za izradu speleološkog nacrta.

U prvom dijelu radionice upoznavali smo se s principima rada CAD alata te korisničkim sučeljem programa. U drugom dijelu sudionici su prema skeniranom radnom nacrtu digitalizirali i izradili speleološki nacrt. Radionica je trajala od 10 do 15,30 sati.

Radionica je sufinancirana sredstvima Zajednice tehničke kulture Grada Samobora. Pokrovitelj je bio Hrvatski speleološki savez koji je sudionicima poklonio svoje kalendare za 2019. godinu.

Tekst Nenad Buzjak

Fotografije: Krešimir Motočić, Nataša Cvitanović, Hrvoje Cvitanović

Updated: 22. prosinca 2018. — 4:16 pm