SKS na Lika Cave Trekku

22.-24. 7. 2016. članovi Speleološkog kluba Samobor su udruženim snagama s članovima Foto kluba Klik iz Svete Nedelje bili partneri na utrci Lika Cave Trekk u Pećinskom parku Grabovača i Perušiću. ‘Držali’ smo 5 točaka duž staze na kojima smo brinuli o sigurnosti trkača, tražili ih po šumi i zapuštenim putevima, bodrili, družili se, dijelili vodu, fotografirali i snimali. Točke na kojima smo dežurali bile su, osim na površini (križanja i staze, vidikovac) i u dvije spilje: u Samogradu i Ledenici pod Pećinskim vrhom. Samograd je turistički uređena spilja gdje se kontrolna točka nalazila u sredini glavnog kanala. Ledenica pod Pećinskim vrhom neuređena je spilja pa se kontrolna točka nalazila na samom ulazu gdje nije postojala opasnost od ozljeda trkača. Leda u njoj više nema no poslužila je kao mjesto rashlađivanja jer je teperatura zraka i na ulaznom dijelu bila desetak stupnjeva niža nego na ljetnim Suncem ugrijanoj površini.
Naš je zadatak bio i promocija geobaštine Grabovače pa smo natjecatelje informirali o spiljama i jamama, zaštiti prirode, usmjeravali smo ih i upozoravali ih na potreban oprez pri ulasku.
Nakon trke vrijeme smo iskoristili za monitoring i fotografiranje spilje Budina ledenica koji se obavlja u suradnji s JU Pećinski park Grabovača.

N. Buzjak

fotografije: N. Buzjak, R. Avdagić

plakat

ledenica_01

ledenica_02

ledenica_03

ledenica_04

samograd

svi

Updated: 21. rujna 2016. — 8:40 pm