Samoborski speleolozi na Skupu speleologa Hrvatske 2016.

U Karlovcu je 18.-20. studenog 2016, u sklopu manifestacije Dana speleologije održan Skup speleologa Hrvatske. Na Danima speleologije u Karlovcu 2016. promovirana je speleologija, točnije djelatnosti speleoloških udruga, kroz brojna predavanja za javnost, izložbe i demonstracije, a održana je 22. listopada – 25. studenog 2016. Manifestacija je organizirana u povodu 25. obljetnice Speleološkog društva Karlovac s kojim naš Klub ima dugogodišnju povremenu suradnju prvenstveno u speleološkim istraživanjima. U sklopu te manifestacije član Kluba dr. sc. Nenad Buzjak je u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac održao stručno predavanje “Vrijeme i klima spilja i jama” u kojem je publiku upoznao s razvojem, metodama i rezultatima istraživanja mikroklime speleoloških objekata Hrvatske. Nakon predavanja prisustvovao je sjednici Skupštine komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u povodu 60. obljetnice Komisije.

U subotu 19. studenog započeo je radni dio programa Skupa speleologa tijekom kojeg speleolozi putem predavanja, postera i izloženih speleoloških nacrta prezentiraju rezultate istraživanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi SKS-a su rad našeg Kluba predstavili u dva predavanja. Krešimir motočić održao je predavanje “Monitoring speleoloških objekata Zagrebačke županije” u kojem je iznio podatke o projektu koji se provodi u suradnji s JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. U predavanju su prezentirani rezultati istraživanja i bilježenja stanja speleoloških objekata s obzirom na prirodno stanje i antropogene utjecaje tijekom 2015. godine.

Dr. sc. Nenad Buzjak je u predavanju “Geografska rasprostranjenost i značajke speleoloških objekata sa snijegom i ledom u Hrvatskoj”, koje je pripremio u suradnji s dr. sc. Daliborom Paarom (SO PDS Velebit), dr. sc. Nevenom Bočićem (SD Karlovac) i Vinkom Dubovečak (SU Kraševski zviri) predstavio projekt kojem je cilj prikupljanje podataka i multidisciplinarna istraživanja sniježnica i ledenica Hrvatske koja se provode u suradnji nekoliko speleoloških udruga, javnih ustanova s područja zaštite prirode i znanstvenih institucija.

Skup speleologa je odlična prilika za razmjenu iskustava i uvid u stanje speleologije u Hrvatskoj, a ovogodišnja odlična organizacija podigla je ljestvicu za buduće organizatore na višu razinu. Predavanja su dokumentirana u zborniku sažetaka. Već tradicionalna popratna manifestacija je i natječaj fotografija na koji su se ove godine prijavila četiri člana Kluba (K. Motočić, N. Buzjak, T. Guščić i D. Henc).

tekst N. Buzjak

fotografije: N. Ris, N. Šuica, K. Motočić, T. Guščić

kreso-ris

buz-suja

foto-kreso

truli-foto

Updated: 2. prosinca 2016. — 12:39 pm