Najava 16. SAMOBORSKE SPELEOLOŠKE ŠKOLE

Počinju prijave za 16. samoborsku speleološku školu!

O speleologiji i što vas na školi očekuje pogledajte na stranicama 15. samoborske speleološke škole.

Trajanje škole: 3. listopada – 14. studenog 2018.

Informacije o školi možete dobiti na sastancima Kluba srijedom navečer, info >>>
i na tel. 091-519-7256 (Krešimir Motočić, instruktor speleologije – voditelj škole).

Speleološka škola sastoji se od predavanja i terena. Predavanja se održavaju u prostorijama Kluba gdje se nalazi učionica i oružarstvo. Tereni će se održati na Velebitu, u Samoborskom gorju i na Žumberku. Za potrebe terena polaznici škole imaju osigurano korištenje klubske speleološke opreme. O vama će brigu voditi instruktori i demonstratori s dugogodišnjim iskustvom u istraživanjima i zaštiti spilja i jama u Hrvatskoj i svijetu.

Teme škole:

  • razvoj speleologije u Hrvatskoj i svijetu
  • postanak i značajke speleoloških objekata
  • organizacija i izvođenje speleoloških istraživanja
  • metode i tehnike speleoloških istraživanja
  • izrada speleološkog nacrta i arhiviranje podataka speleoloških istraživanja
  • zaštita prirode i speleoloških objekata.

Nakon uspješno završene speleološke škole polaznici stječu kategoriju speleološki pripravnik prema Pravilniku o speleološkim kategorijama Hrvatskog speleološkog saveza. Po završenoj školi osposobljeni ste za speleološka istraživanja te se odmah možete uključiti u istraživanja, ekspedicije i projekte Kluba o kojima možete čitati na našim stranicama. Na taj način možete zakoračiti u jedan novi svijet u koji najčešće još nije kročila ljudska noga jer često istražujemo novootkrivene spilje i jame.

U našoj speleološkoj udruzi svatko može naći nešto za sebe – može se posvetiti temeljnim speleološkim istraživanjima, baviti se speleološkim tehnikama, znanstvenim i stručnim radom, korištenjem računala u speleologiji, uključiti se u rad katastra speleoloških objekata RH, baviti se fotografiranjem i video snimanjem.

Upišite se na školu i pridružite nam se u otkrivanju i istraživanju prirodnih ljepota i vrijednosti Hrvatske!

Tradicija edukacije speleologa u Speleološkom klubu Samobor

Speleološki klub Samobor organizira speleološke škole od svog osnutka 2000. godine. Školovanje se obavlja u skladu s programom Hrvatskog speleološkog saveza te preporukama Međunarodne speleološke unije (UIS) i Europske speleološke federacije (FSE). Do sada smo organizirali 15 speleoloških škola. Polaznici u nizu predavanja i vježbi stječu znanja i vještine istraživanja spilja i jama, boravka u divljini i zaštite prirode. Nakon škole, uz stjecanje prakse u istraživanjima, omogućeno je daljnje napredovanje kroz obrazovanje u Klubu ili na specijaliziranim tečajevima koji se povremeno organiziraju u Hrvatskoj i inozemstvu (usavršavanje tehnike istraživanja, speleospašavanje, speleoronjenje, fotografiranje, speleoinformatika itd.) od strane Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju HPS-a i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Polaznici samoborske speleološke škole u spilji Veternici na Medvednici.

Updated: 7. rujna 2018. — 10:52 am

Copyright © Speleološki klub Samobor. Sva prava pridržana.

Frontier Theme