Speleološka ekspedicija Cres-Lošinj 2017.

Nakon ‘duljeg’ izbivanja s ovih prekrasnih i zanimljivih otoka, na kojima su naši članovi počeli istraživati prije 20-ak godina, ove smo godine odlučili nastaviti speleološka istraživanja na Cresu i Lošinju. Ekspedicija je bila održana u terminu od 18. do 25. lipnja 2017. Najveći dio posla bio je usmjeren na precizno određivanje lokacija i obilježavanje ulaza već istraženih spilja i jama, fotografiranje i monitoring, te pronalaženje novih speleoloških objekata. Većina vremena utrošena je upravo na potragu za lokacijama koja je bila izuzetno naporna s obzirom na velike vrućine i teško prohodnu vegetaciju koja je jako otežavala pristup i sakrila nekad lakše uočljive ulaze. Najviše je odrađeno na području Lubenica, te između Srema i Hraste. Istražena je jedna nova manja jama u Dragi Grabrovici na poluotoku Pernat. Istraživanje i snimanje jame Kapele kraj Srema zaustavljeno je zbog povećane koncentracije ugljikovog dioksida u silaznom kanalu, srećom i zahvaljujući iskustvu koje smo ovdje već imali bez fatalnih posljedica. Obavljen je monitoring Spilje kod Srema i Jame na
Sredi. U Spilji kod Srema snimljen je kratak film koji će se koristiti na speleološkoj školi Kluba. Plan za rad na Osoršćici je ostavljen za ljeto/jesen kada će biti nastavljena istraživanja i rekognosciranje terena na oba otoka. S obzirom da smo saznali za nekoliko nama dosad nepoznatih spilja i jama ovo je bila dobra priprema terena za jesen i zimu. U kolovozu je obavljen monitoring speleoloških objekata na Osoršćici prilikom kojeg je izrađen speleološki nacrt Vele jame, spilje poznate kao vrijednog arheološkog i paleontološkog nalazišta.
U pripremi i izvedbi ekspedicije puno su nam pomogli prijatelji s Cresa i Lošinja kojima zahvaljujemo na druženju, informacijama, prijevozu i vođenju po terenu: Jordanu Kučiću – Joe-u, Vedranu Tuftanu i posadi broda “Korsaro”, zatim Marinu Lovrečiću, Denisu Saganiću, Ivanu Saganiću-Ninotu i Tanji Kremenić.

Tekst: Nenad Buzjak
Fotografije: Krešimir Motočić, Nenad Buzjak, Igor Šaško, Justina Zefić


Iskrcavanje iz broda Korsaro u Dragi Grabrovici.


Uspon do jame.


Bijeli i narančasti saljevi u Jami iznad drage Grabrovice. Rasvjeta Igor Šaško.


Istraživanje suženja jame.


Izrada speleološkog nacrta.


S našim dragim prijateljima, creskim speleolozima Brankom Rebrovićem i Jordanom Kučićem u Beleju.


Jordan nas vodi kroz makiju do jame Kapele.


Čišćenje ulaza jame Kapele.


Pored ulaza jame Černilovo iznad Vranskog jezera. Jamu smo istražili 24. kolovoza 2002. Ovaj puta smo do nje došli u pratnji Ivana Saganića-Ninota (čiji su se prijatelji u nju spustili prije 50-ak godina) i Denisa Saganića koji se aktivno uključio u speleološka istraživanja.


Sige u Spilji kod Srema. Rasvjeta Suzana Buzjak.


Izlaz iz male dvorane u Spilji kod Srema.

Video zapis s monitoringa Spilje kod Srema na otoku Cresu: