15. samoborska speleološka škola 2017.

Jubilarna 15. samoborska speleološka škola je održana u terminu od 22. 3. do 8. 7. 2017. godine. Školu je upisalo 5 polaznika: Tomislav Brkić, Ivan Katanec, Nina Martić, Petra Furdić i Sander Grajchen. Teorijska nastava održavala se u prostorijama Kluba, a terenska na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Posebnost ove škole je u tome što smo prvi puta održavali nastavu na hrvatskom i engleskom jeziku radi polaznika iz Belgije. Škola je održana prema planu i programu temeljenom na preporukama Hrvatskog speleološkog saveza i Međunarodne speleološke unije (UIS). Predavači i demonstratori tehnika na školi bili su aktivni članovi Kluba te pročelnik HGSS-a, stanice Samobor Vatroslav Jakobović.

Prvi speleološki koraci polaznika bili su u spilji Dolači (Drašči Vrh, Žumberak), a upoznavanje sa speleološkim tehnikama savladavanja vertikalnih dijelova spilja i jama na penjalištu Terihaji (Gornji Terihaji, Samobor) koje nam služi za redovito uvježbavanja speleoloških tehnika te za održavanje kondicije. Posjetili smo najznamenitije speleološke objekte na području parka prirode: spilju Jamina (Gornji Oštrc, Žumberak), spilju Provalu (Bučari, Žumberak) i spilju Bedaru (Višoševići, Žumberak). Uz praktični dio na terenu je istovremeno obavljen i monitoring speleoloških objekata koje smo posjetili pa su se školarci upoznali i s tom aktivnošću speleološke udruge. Završni praktični ispiti održan je u spilji Bedari gdje su se polaznici spustili na 110 metara dubine (i izašli van :). Usmeni dio ispita održan je na penjalištu Terihaji.

Polaznici škole svladali su vještine potrebne za kretanje po speleološkim objektima, uključujući tehnike spuštanja i penjanja po užetu. Stekli su znanja potrebna za sigurno kretanje po speleološkim objektima i istraživanje, upoznali se sa osnovama speleologije (rekognosciranje i orijentacija, istraživanje, dokumentiranje, arhiviranje, monitoring), speleološkom opremom, osnovama geomorfologije krša i krških fenomena, klimom podzemlja, zaštitom prirode, prvom pomoći i spašavanjem u prirodi i speleološkim objektima, te primjeni tehničke kulture u speleologiji (fotografiranje, video snimanje, korištenje računala u arhiviranju podataka, izradi nacrta). Nakon položenog ispita svaki polaznik je stekao naziv Speleološki pripravnik. Samoborska speleološka škola je, kao i proteklih godina, sufinancirana Javnim potrebama u tehničkoj kulturi sredstvima Zajednice tehničke kulture grada Samobora.

Tekst: Krešimir Motočić (voditelj škole)

Fotografije: Krešimir Motočić, Nenad Buzjak

 

PENJALIŠTE TERIHAJI

 

SPILJA JAMINA

 

SPILJA PROVALA

 

SPILJA BEDARA

Copyright © Speleološki klub Samobor. Sva prava pridržana.

Frontier Theme