13. samoborska speleološka škola 2015.

Edukacija, kao jedna od djelatnosti speleološkog kluba, je najvažnija aktivnost usmjerena ka očuvanju tradicije i prenošenja znanja na mlade ili nove članove. Glavni ciljevi su upoznavanje sa speleologijom, speleološkim tehnikama penjanja i spuštanja, istraživanjem i dokumentiranjem istraživanja, približiti svijet podzemlja što većem broju ljudi te prenijeti ljubav i svijest o očuvanju i zaštiti krhkog krškog područja. Važna disciplina u speleologiji je tehnička kultura jer je primarni cilj speleoloških istraživanja izrada speleološkog nacrta istraženih dijelova speleološkog objekta (izrada nacrta i bokocrta, fotografiranje, video snimanje, obrada podataka putem programa za tehničko crtanje), svladavanje speleoloških tehnika i korištenje najsuvremenije tehnologije u istraživanjima (računala, GPS-a, mjernih uređaja).

Postavljanje sidrišta u ulaznom vertikalnom kanalu spilje Provale na ŽumberkuPostavljanje sidrišta u ulaznom vertikalnom kanalu

Ove godine Speleološki klub Samobor navršio je 15 godina od svog osnutka. U tom razdoblju redovito su organizirane speleološke škole na kojima je educirano 96 polaznika. U razdoblju od 25. ožujka 2015. do 10. svibnja 2015., organizirana je 13. samoborska speleološka škola i to prema planu i programu Hrvatskog speleološkog saveza i u skladu s preporukama Međunarodne speleološke unije. Voditelj škole bio je instruktor speleologije Krešimir Motočić.
Teorijska nastava održavala se u prostorijama Kluba, a terenski dio škole na području Samoborskog i Žumberačkog gorja, Medvednice, Like i otoka Cresa. Polaznici su svladali klasične i suvremene tehnike penjanja i spuštanja, kretanja kroz spilje i jame, stekli niz novih znanja koja će im omogućiti da se aktivno uključe u rad na istraživanju, inventariziranju i zaštiti speleoloških objekata Hrvatske.

Na vježbalištu na otoku Cresu
Nakon završene speleološke škole, uz stjecanje prakse u istraživanjima, polaznicima škole omogućeno je daljnje napredovanje kroz specijalizirano uvježbavanje i obrazovanje u Klubu ili na specijaliziranim tečajevima koji se organiziraju u Hrvatskoj i inozemstvu (usavršavanje tehnike istraživanja, speleospašavanje, speleoronjenje, fotografiranje, speleoinformatika itd.).
Završetkom speleološke škole polaznici su stekli kategoriju Speleološki pripravnik i diplomu Hrvatskog speleološkog saveza kao dokaz o završenoj speleološkoj školi. Speleološku školu završili su: Igor Kovač, Martin Sever, Dora Šimić, Mirna Šimić, Jakov Kanaet i Krešimir Šimić.
Uz članove Kluba u realizaciji speleološke škole pomogli su Vinka Dubrovčak i Vanja Lončar iz Speleološke udruge “Kraševski zviri” (Ivanec) i Dalibor Paar iz Speleološkog odsjeka Planinarskog kluba Sveučilišta Velebit (Zagreb).

Već u lipnju polaznici škole su imali prilike koristiti svoje znanje na speleološkoj ekspediciji koju je Speleološki klub “Samobor” održao u Gorskom kotaru.

Tekst: Krešimir Motočić

GALERIJA FOTOGRAFIJA

O svladavanju kanala u spilji Veternici (Medvednica)Krešo u suženjuPriprema za prvi susret sa stijenomPrvo penjanjeKratak predah i poziranje pri prelasku spitaPredavanje o užetima i speleološkoj opremiVježba stjecanja sigurnosti i ravnoteže

Nakon nekoliko puta gore-dolje sve postaje lakšeČekanje na red za penjanjePomalo prema goreGužva na stijeniNa prvoj crti penjalištaPrati se svaki korak školarkeOkupljenje u Krašiću pred ŽumberkomSvi sudjeluju u uređivanju kampa na dvodnevnom terenuTata-mata od loncaVježbe kretanja po užetu19. krug paklaNa kraju radnog dana izlaz iz spilje ProvalePlaninarenje da se dođe do jame česti je dio speleološkog istraživanja7_5461823473338692298_oSilaz u Kojinu jamu. Ne uopće me nije strah...Uživanje u uspješnom spuštanju i ljepotama Kojine jamePenjanje iz Kojine jameJedna vatrogasna fotkaOkupljanje na CresuJoš malo vremena za ponavljanjePrvi naletDrugi naletPrvi skok u Banićevoj pećiniKreće ozbiljno - ulaz u veliku vertikalu Banićeve pećineNa dnu Banićeve pećine, skoro pa -100 mTradicionalno krštenje užetom za uspješno stečeno zvanje speleološki pripravnikPolaznici na završnom terenu speleološke škole na Cresu