cSurvey ili kako izraditi speleološki nacrt na računalu

Korištenje računala u izradi speleoloških nacrta više nije novost. Veliki broj speleologa računalo koristi za pripremu i izradu, od unošenja podataka i crtanja poligonskog vlaka, do izrade završne verzije nacrta s često kompliciranim grafičkim elementima.

Za razliku od drugih programa koje sam do sada koristio i pomoću kojih se može obaviti samo dio radnih operacija pa je za kompletiranje nacrta potrebno korištenje više programa (Compass, Speleoliti, Inkscape i dr.), cSurvey je program koji su njegovi autori zamislili kao kompletno rješenje – od početne pripreme tabličnih podataka s mjerama do izrade završnog nacrta u obliku vektorske ili rasterske slike spremne za objavljivanje, isporuku krajnjim korisnicima ili jednostavno za spremanje u arhivu. Dakle cSurvey, uz malu pomoć sa strane (naime za rad je potrebno instalirati i program Therion) omogućuje upis podataka mjerenja u tablicu, uvoz podataka s tableta ili mobitela prikupljenih u kombinaciji s laserskim daljinomjerom, digitalizaciju skeniranih nacrta za koje nemamo mjerne podatke i konačno omogućuje crtanje kontura kanala i razne morfološke elemente koji čine speleološki nacrt (sedimente, elemente dna i stropa, vodne pojave itd.). Pri tome je moguće uvoziti grafičke elemente i na taj ga način prilagođavati svojim potrebama.

Jedan od razloga zbog kojeg je cSurvey bio slabije poznat u širim speleološkim krugovima je taj da je dugo vremena bio dostupan samo na talijanskom jeziku, a njegova upotreba zna biti komplicirana i bez poznavanja jezika teška. Nakon prevođenja sučelja na engleski jezik broj korisnika se povećao no velika je prepreka nepostojanje priručnika za rad na engleskom jeziku.

Radna površina programa cSurvey.

Kako bi se krug korisnika cSurvey-a proširio i u Hrvatskoj, članovi Speleološke udruge Estavela iz Kastva, Dino Grozić i Lovel Kukuljan, došli su na ideju da organiziraju radionicu. Kao predavača su doveli autora programa Federica Cendrona, speleologa i programera iz Bologne. Organizaciju radionice je financijski pomogao Hrvatski speleološki savez.

Radionica se sastojala od dva glavna dijela. Kako bi se uštedjelo vrijeme i “natjeralo” zainteresirane za pohađanje radionice da instaliraju program i upoznaju se s osnovnim mogućnostima programa, organizatori su dali dva zadatka za rješavanje. No za većinu prijavljenih to je postao izvor frustracija s obzirom da program nije posve intuitivan, da ima svoju logiku i neizostavne bugove. To je demotiviralo dio potencijalno zainteresiranih koji su odustali od sudjelovanja jer nisu stigli ili mogli riješiti zadatke.

Za potrebe informiranja sudionika organizatori su pokrenuli e-mail listu. Ona se ubrzo pretvorila u mali forum na kojem smo izmjenjivali iskustva, “how-to-do” rješenja i bilježili bugove. U pomaganju se posebno istakao Paride Pernić iz Speleološkog društva “Buje” koji program koristi već godinama i koji je nama početnicima bio na raspolaganju i putem telefona. Sa savjetima, pomoći i utjehom uskakao je i Dino. Zadatke je trebalo riješiti i poslati u zadanom roku da bi sudionik dobio pozivnicu za radionicu.

Na radionici 1. i 2. 2. 2020. u Društvenom domu u Lovranskoj Dragi, kojeg je organizatorima na korištenje dala PP Učka (hvala!), okupilo se 10 polaznika iz 6 speleoloških udruga: Mladen Jekić (SD Istra), Paride Pernić (SD Buje), Nenad Buzjak (SK Samobor), Stipe Maleš, Nicola Rossi (SO Željezničar), Marina Grandić (SO Velebit/SU Estavela), Dalibor Reš, Lena Penezić, Lovel Kukuljan i Dino Grozić (SU Estavela). Radna atmosfera bila je na visini – pozitivna i poticajna. Netko je radio brže, netko sporije no svi su savladali osnove i malo više pa je Federico bio ugodno iznenađen našim sposobnostima i opsegom gradiva kojeg je uspio prezentirati i obraditi. Tijekom rada ukazali smo ili otkrili bugove koje je Federico vrijedno bilježio s namjerom da ih u što skorije vrijeme otkloni u novim verzijama programa.

Na radionici.

Opći je dojam svih sudionika da je radionica bila uspješna i jako korisna. cSurvey je kao sveobuhvatno rješenje program velikog potencijala. Iako je bez najosnovnijih uputa na prvi pogled odbojan jer mu je unutarnja organizacija jedinstvena i ako se projekt ne složi na potreban način stječe se dojam da “ne radi ništa”, uz dobre upute taj je prvi korak lako svladati. Rad nakon toga je svakome s bar malo iskustva u programima za crtanje puno lakši. Zbog toga smo se dogovorili da e-mail listu ostavimo na životu za razmjenu savjeta, ali i za pokretanje “projekta” pripreme uputa za rad na hrvatskom jeziku. Nadamo se da ćemo na taj način ovaj program približiti većem broju korisnika u Hrvatskoj.
Tekst: Nenad Buzjak
Fotografije: Nenad Buzjak, Lovel Kukuljan

Sudionici radionice s diplomama za uspješno završenu edukaciju. Stoje: Marina Grandić, Nenad Buzjak, Stipe Maleš, Nicola Rossi, Mladen Jekić i Lovel Kukuljan. Čuče: Lena Penezić, Dalibor Reš, Federico Cendron, Paride Pernić i Dino Grozić
Updated: 12. veljače 2020. — 12:55 am