Speleološki klub Samobor na Noći muzeja 2019.

U petak 1. veljače 2019. godine započela je ovogodišnja manifestacija Noć muzeja. Manifestaciju organizira Hrvatsko muzejsko društvo od 2005. godine. Ove godine uključilo se više od 220 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od 130 hrvatskih gradova i općina. Među njima je bio i Speleološki klub Samobor koji je, zajedno sa Hrvatskim speleološkim savezom organizirao dvije izložbe kod naših domaćina – Galerije Prica i Centra za mlade Bunker u Samoboru. Program je započeo prezentacijom virtualne stvarnosti u organizaciji Bunkera pa su posjetitelji mogli pomoću nove tehnologije prošetati spiljama i barem na taj način doživjeti atmosferu speleoloških objekata.

Letak manifestacije Noć muzeja u Samoboru.

Izložba “Vode podzemlja” projekt je Stručnog povjerenstva za speleolofotografiju Hrvatskog speleološkog saveza. Sastoji se od 22 fotografije 9 autora koje su snimljene u speleološkim objektima Hrvatske. Autori su: Ksenija Bočić (SD Karlovac), Nenad Buzjak (SK Samobor), Hrvoje Cvitanović (SK Ursus spelaeus, Karlovac), Tomislav Derda (SD Karlovac), Ivan Glavaš (SU Spelunka, Ičići), Mladen Jekić (SD Istra, Pazin), Lovel Kukuljan (SU Estavela, Kastav), Krešimir Motočić (SK Samobor) i Dinko Stopić (SD Karlovac).

Stvaranje ove zbirke, uz Hrvatski speleološki savez, omogućile su i Hrvatske vode. Projekt je zamišljen kao putujuća izložba kojom želimo promovirati ne samo ljepote spilja i jama Hrvatske, nego i sve veću potrebu za očuvanjem osjetljivih krških ekosustava i podzemnih voda. Nakon Karlovca i Ogulina sada je javnosti predstavljena i u našoj sredini.

Plakat izložbe “Vode podzemlja” u Samoboru.

Izložbom “Samoborsko podzemlje” ukratko smo predstavili 19 godina dugo djelovanje članova našeg Kluba – od prizora sa speleološkog školovanja, preko istraživanja, do zaštite prirode. Osim kolaža izloženih fotografija, u sklopu izložbe postavljena je lutka obučena kao speleolog, dva panoa sa čvorovima i dijelovima speleološke opreme te plakat 16. samoborske speleološke škole.

Izložbu su otvorili ravnateljica POU gospođa Jelena Vojvoda i predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza dr. sc. Nenad Buzjak. U razgledavanju izložbe posjetiteljima su komentiranjem fotografija i opreme pomogli članovi Speleološkog kluba Samobor. Izložba je otvorena do 17. veljače.

Pozivamo nastavnike samoborskih škola da se, ako izložbu žele razgledati uz stručno vodstvo, jave članovima Kluba. Kontaki su ovdje >>>

Tekst: Nenad Buzjak; fotografije: Krešimir Motočić i Radoja Ivičić

Naš kolega, fizičar i speleolog Dalibor Paar isprobava virtualni posjet spilji u Australiji.
Lutak Fernando kao speleolog i čovječja ribica privukli su puno pažnje.
Veseli nas veliki interes djece i odraslih i za nove tehnologije i za speleologiju.
Svaka fotografija prikazuje djelić aktivnosti Speleološkog klub Samobor.
Veseli nas što je otvorenju prisustvovala i ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović, prof., s kojom godinama surađujemo u aktivnostima istraživanja i zaštite krških fenomena Samoborskog gorja.
Dječja posla… 🙂
Dio atmosfere s otvorenja.